Hjälp när man utsatts för brott

Att bli utsatt för brott är alltid en traumatisk händelse. När brottet anmälts sätter det rättsliga maskineriet igång. Då kan ett målsägandebiträde vara skönt att ha vid sin sida.

Micke var på väg hem från en fest när några killar plötsligt dök upp från ingenstans. De krävde att han skulle ge dem sin plånbok och sin mobil. Micke vägrade och de gav sig på honom. Han fick utstå en hel del våld innan de till slut lyckades få tag på sakerna de var ute efter. Sedan försvann de springande från platsen.

Micke tog sig hem till en kompis och fick låna en telefon och kunde anmäla överfallet. Vid senare kontakt blev han informerad om att fallet gått till åtal och att han skulle vittna. Han erbjöds ett målsägandebiträde, något han tackade ja till.

Hjälp genom rättsprocessen

När det kommer till sexual- och våldsbrott erbjuds man alltid ett målsägandebiträde. Denna är med vid förhör och rättegång. Då lagar och regler inte alltid är så lätta att förstå är det skönt att ha en kunnig person att rådfråga. En som dessutom kan informera om hur hela processen kommer att gå till.

Personer som utsätts för andra typer av brott kan även de ha rätt till målsägandebiträde. Det bedöms ofta från fall till fall.

Förutom att vara med och stötta hjälper de även till om man inte är nöjd med domen och vill överklaga. I rättsfall handlar det ofta om skadeståndskrav, något som målsägandebiträdet kan hjälpa till med.