Aktieägaravtal kan förebygga och eliminera kontroverser helt och hållet

Aktieägaravtal är ett avtal som du till stor del kan jämföra med ett samboavtal. Det handlar alltså om vem som äger vad och samtidigt hur det ska fördelas.

När du startar upp ett aktiebolag och är själv är det inte så farligt. Det behöver ju alltid vara lite fler juridiska personer inom bolaget, men du kan äga alla aktier själv. Då finns det inga kontroverser att vänta oavsett hur det går för ditt företag. Har du en kompanjon däremot är det bra med ett avtal er emellan.

Det kan vara två eller flera delägare som har lika andelar aktier eller olika andelar. Då är det viktigt att det finns papper skrivna mellan er så det aldrig behöver bli något tjafs om saker. Till exempel i samband med hur företaget ska skötas eller vid en eventuell försäljning av bolaget.

Aktieägaravtal planar liksom ut marken vid en eventuell dispyt

När du skriver ett aktieägaravtal med dina kompanjoner har det samma juridiska betydelse som om du skrev ett kompanjonavtal. Det kan liknas lite med hur du skriver ett avtal när du bor tillsammans med någon. Det handlar ju om vem som har tagit in saker i boet, i detta fallet firman.

Vid en eventuell delning ska man då tydligare kunna avgöra vem som tar med sig vad. Procentuellt sett kan du och din kompanjon äga olika stora delar av företaget till exempel. Är det antecknat på pricken blir det inget konstigt den dagen det ska delas.

Publicerat den
Kategoriserat som Juridik