En entreprenadtvist kan uppstå i samband med att en beställare och en utförare inte kommer överens om exempelvis kostnaden eller kvaliteten på det utförda arbetet.
Har exempelvis en privatperson anlitat ett byggföretag för att ta hand om byggnationen av en ny villa och där en senare besiktning visar på brister så kan detta utgöra startskottet för en entreprenadtvist. Det kan även handla om att en beställare anser att kostnaderna är oskäliga sett till exempelvis tilläggsarbeten som skett.
Entreprenadtvist – en jobbig process för båda parter
Oavsett varför en entreprenadstvist uppstår så handlar det om en process som är jobbig att vara part i – oavsett om man är beställare eller utförare. För beställaren ligger det uppenbara: man inväntar en lösning innan man fullt ut kan börja installera sig och med detta kommer också en ångest kring hur allting kommer att sluta.
Utföraren å sin sida kan ha svårt att ta sig an nya uppdrag och kan ha svårt att fokusera på de uppdrag som ändå kommer in. Gällande utförare så är det också så att man nästan får räkna med att någon gång under karriären hamna i en entreprenadtvist. Det ligger lite i sakens natur: oavsett hur skicklig man är och oavsett hur pass bra man levererar så finns det alltid någon som kommer att vara missnöjd.
Ta juridisk hjälp vid en entreprenadtvist
Den stora frågan i detta är också ganska given. Hur löser man en entreprenadtvist? Oavsett om man är beställare eller utförare så är det viktigt att man anlitar en sakkunnig jurist som sätter sig in i fallet, läser avtalen och ger sin syn på saken. I många – faktiskt de flesta – så kan man hitta en lösning innan tvisten i fråga når Tingsrätten.
Genom medling och genom förlikning där respektive ombud förhandlar så kan en lösning ofta hittas. En lösning som kanske inte är optimal för någon, men som ändå är acceptabel. Det man bör veta är att en process som når domstol eller exempelvis ett skiljeförfarande kan komma att ta både tid och kosta pengar.
Och, tilläggas bör även detta: Se alltid till att upprätta ett avtal innan. Även där kan juridisk hjälp ligga i båda parters intresse. Avtalet som skrivs kan förhindra en framtida entreprenadtvist.